Board

Ostya éppen a világ egyik legrangosabb versenyén nyomja – interjú

A Street League története nem olyan régen kezdődött, hiszen a Rob Dyrdek által életre hívott verseny 2010-ben debütált Arizonában. Ennek ellenére kilenc év alatt a világ egyik legrangosabb street versenyévé nőtte ki magát. Az SLS idei állomásai azért igazán érdekesek, mert ez az olimpiára frissen belépő gördeszka kvalifikációs sorozata, szóval azok a versenyzők mehetnek majd a tokiói olimpiára, akik itt a legtöbb pontot gyűjtik. Az első verseny 2019-ben Londonban kerül megrendezésre és Petrányi Lajos “Ostya” éppen kint készülődik a pénteki kezdésre. Ostya az első magyar, aki kijutott az SLS-re, ami önmagában is hatalmas dolog. Szerencsére sikerült kifaggatnunk arról, hogy mi történik éppen a ködös Albionban.

Fs.: Már kint vagy néhány napja, melyik parkokat nézted meg, merre mentél?

O.: Még csak a Bay66 pályán voltam. Szerettem volna begyakorolni a trükkjeimet amennyire csak lehet, ha már otthon erre nincs hasonló lehetőség.

Fs.: Milyen a pálya?

O.: Pont tökéletes egy ilyen selejtező lebonyolítására. Ezen a pályán tényleg minden van, több féle bump to bar, jó nagy piramis, ívek, dupla set. Ami csak kell.

Fs.: Fel lehet egy ilyen versenyre készülni Magyarországon?

O.: Azok után, hogy már itt vagyok a versenyen bártan kijelenthetem, hogy nem. Ez már nem egy sima europai world cup, ide minden ember, aki az országától esélyt kapott, eljön sikeréhesen az álmát valóra váltani. Azt már talán nem is kell bemutatnom, hogy milyen emberekről is van szó: azokról akiknek a gördeszkázás a munkájuk és a mindennapjuk. Legtöbbnek emellé jön megfelelő szponzori és állami támogatás, valamint az, hogy deszkázható pályákon deszkáznak az év minden napján, és nem utolsó sorban szinte minden nagyobb versenyre eljutnak. Folyamatosan tűzön vannak.

Fs.: Kicsit tisztázzuk az olimpiai pontokat. Hogy működik most a kvalifikáció?

O.: Európai szempontból a lehető legrosszabban. Minden ország benevezheti az általa kiválasztott, szövetségi tagsággal rendelkező ridereket. Ha esetleg valaki sérült, akkor a hivatalos utánpótlás is nevezhető. A rendszer annyiban mondható rossznak, hogy az SLS-nek van egy listája, amit mindig a tavalyi World Tour eredményei alakítanak. Kb. negyven deszkás már bent van a verseny fő első körében, ami több országnál is kicsapta a biztosítékot, mert ebből a 40-ből van olyan, aki kiesne már a Global Openen is. Érdekes ez a rendszer, főleg, hogy tavaly az SLS meghívásos alapú volt. Kicsit olyan, mintha az amerikaiak a saját malmukra hajtanák a vizet, ráadásul a három kvalifikációs állomásból kettő az amerikai kontinensen van. Ehhez a negyvenhez jön hozzá az a tíz versenyző, aki a Global Openen a legjobb, nem mellesleg nagyjából száz profi közül.

Fs.: Láttam az instádon, hogy egészen szép pakkot kaptál a szabályokról. Nagy a szigor?

O.: A verseny lebonyolítása hibátlan és egyben rideg is. Egy három perces jam, ha elrontod nincs több esély. Minden nap volt hivatalos gyakorlás csoportokra bontva. Kaptunk különböző színű karszalagokat, egy csoport másfél órát deszkázhatott a pályán naponta. 5 zsűri figyeli a versenyt, olyan nevek mint pl. Kelly Hart vagy a World Cup Skateboarding fő zsűrije, Martin Karas.

Fs.: Neked elég komoly versenyrutinod van. Hogyan lehet lelkileg egy ekkora versenyre felkészülni?

O.: Annyiban mondanám egyszerűnek, hogy nincs veszíteni valóm, ezért nem izgulok. Mindent bele fogok adni természetesen, és ha szerencsém is van, bejön az, amit elterveztem.

Fs.: Nagyjából megvan a meneted? Milyen trükköket szeretnél beadni? 

O.: Itt már nem érdemes a legegyszerűbb trükköket csinálni, mert biztos jön utánad valaki, aki valamilyen flippel felrakja vagy leszedi. Olyan trükköket választottam, ami talán egy kicsit felkelti a zsűri figyelmét. Inkább azokat veszem elő, amik jellemzőek rám, és azokból is a nehezebbeket. Egyszerű trükköt nem fogok próbálni, mert semmi értelme, csak a legnehezebbeket, és reménykedem hogy bejönnek.

Fs.: A nulladik napon nyomod majd, ismered a többieket? 

O.: Szinte mindenki itt van, akit az előző évek alatt személyesen megismertem. Iszonyat jó velük deszkázni. Jelen van még rengeteg olyan deszkás is, akiket nap mint nap követünk a social media felületeken. Élőben még keményebbek…

Fs.: Kész vagy? O.: Mint a mateklecke.

///Képek: Pálfi Balázs///

0 comments on “Ostya éppen a világ egyik legrangosabb versenyén nyomja – interjú

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s