Lifestyle

A graffiti nagypapája – Taki 183

A Taki 183 talán az egyik legismertebb tag a graffiti történetében. A 70-es években aktív firkász volt az első aki elérte, hogy neve bekerüljön a köztudatba.

Taki 183, polgári nevén Demetrius, egy az Államokban letelepedett görög család gyermekeként látta meg a napvilágot. Igazi utcagyerekként nőtt fel Manhattan északi részén. Manapság ez egy teljesen korrekt környék, de akkoriban nem volt túl bizalomgerjesztő. Jellemzően kubai és puertó ricói bandák osztották fel egymás között az észak-manhattani területeket. Demetrius családja pl. a Savage Nomads nevet viselő gang szomszédságában lakott, akik nem az elesettek megsegítéséről lettek híresek. Akkoriban már többen használtak Takiéhoz hasonló tageket, ami egy névből és a writer utcájának számából állt. Ezt a szokást a hobóktól vették át a 60-as, 70-es évek Amerikájának utcakölykei. Demetrius egy Greg nevű haverjával kezdett firkálni és kitartóan teleírtak mindent, ekkor született meg a legendás tag: Taki 183.

Taki középiskolai évei alatt lelkesen firkált a metrón amin minden nap utazott.  A 70-es évek elején futárként kezdett dolgozni, ami jó lehetőséget adott rá, hogy a város különböző pontjain bukkanhasson fel a neve. Plakátokat, matricákat ragasztott, és otthagyta névjegyét New York legelőkelőbb környékein is. A nagy áttörés akkor történt, mikor az ifjú Demetrius egy nap arra ébredt, hogy a New York Times címlapján a vezércikk a “TAKI 183 Spawns Pen Pals” címet viselte. A cikk egy fontos elindítója volt a graffiti szubkultúra térhódításának és a TAKI 183 név lassan legendássá vált. Demetrius még öt évig volt aktív, majd visszatért az iskolába és családot alapított. Karossszéria lakatosként dolgozott a következő 40 évben. Bár maga mögött hagyta a firkászok világát, neve egyértelműen a graffiti egyik legnagyobb alakjává tette.

0 comments on “A graffiti nagypapája – Taki 183

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s