Board

Hall of Fame – Rodney Mullen

Rodney egy igazi legenda, hihetetlen pályafutással a háta mögött a mai napig aktívan deszkázik.  Tavaly a Vogue forgatott róla egy látványos videót, amit szerintünk kár lenne kihagyni.

Mullen a floridai Gainesvilleben született, és a család farmján nőtt fel. 10 éves korában – szigorú édesapja minden tiltása ellenére – kezdett deszkázni. 1978-ban (11 évesen) első versenyén az  ötödik helyen végzett, viszont Bruce Walker, a Walker Skateboards tulajdonosa felfigyelt tehetségére és szponzorálni kezdte. 1980-tól már a Bones és a Powell Peralta színeiben versenyzett és utasította maga mögé a kor legendáit, 14 évesen pedig megszerezte az első világbajnoki címét.

Tökéletesítette az ollie-t, elkezdett flipp trükkökkel kísérletezni, és bizony olyan alaptrükköket köszönhetünk neki, mint a kick flip vagy éppen a 360 flip. A sort még sokáig lehetne folytatni.

1989-ben csatlakozott Steve Rocco-hoz a World Industries befektetőjeként, ami napjainkra a világ legnagyobb gördeszka gyártójáva nőtte ki magát Dwindle Distribution néven. Aztán, ahogy a nyolcvanas években a freestyle deszkázás hanyatlani kezdett, úgy fordult egyre inkább a street felé. Mike Ternasky unszolására csatlakozott a Plan-B csapatához, és a 91-ben megjelent legendás filmben, a Questionable-ben bebizonyította, hogy sikeresen átállt a street deszkázásra. Ezután sorba jöttek a jobbnál-jobb videók (Virtual Reality, Rodney vs. Daewon), és a 90-es évek második felére Rodney neve egyet jelenetett a látványos és technikás utcai trükkökkel. Mike Ternasky 94-es halála után Rodney otthagyta a Plan B-t, később egy interjúban így emlékezett vissza:

“Tőle volt a Plan B az ami, és a halálával már nem lesz ugyanolyan.”

2000-ben megalapította az Enjoi-t, majd nem sokkal utána az Almost Skateboards-t. Innentől pedig már csak felfelé mentek a dolgok, egyre több márka került be a Dwindle alá. Ennek ellenére az ekkor már dollármilliomos Mullen továbbra sem volt hajlandó hátradőlni. Folyamatosan új trükkökkel kísérletezett, kereste a fiatal tehetségeket, fejlesztette a felfüggesztéseket, és új lapkonstrukciókat talált ki. 2003-ban The Mutt: How to Skateboard and Not Kill Yourself címen kiadta önéletrajzát, az Extreme Sports Channel pedig minden idők legnagyobb extrém sportolói közé választotta.

“Minden ember fél attól, hogy elitélik… Én is félek, hogy nevetséges leszek, hogy túl öreg vagyok már. Azt a felemelő érzést próbálom megtartani, hogy azt csinálom amit szeretek. Mert ez vagyok én.”

0 comments on “Hall of Fame – Rodney Mullen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s